Uspon na ''Hajdučka vrata''

images/Hajducka vrata_23.JPG

„Hajdučka vrata“ su prirodni fenomen na Čvrsnici, koji osim svojom ljepotom, zapanjuje i svojim položajem jer se nalazi na rubu kanjona dubokog čak 1800 metara. Legenda kaže da su se tu proglašavali hajduci, te da onaj tko prođe kroz „Hajdučka vrata“ postaje otporan na metke.
Željni planine i njenih ljepota, ove nedjelje odlučili smo posjetiti ovo čudo prirode. Na polazištu Vitlenica (1460 m.n.v.), u šumi na sjeveru Čvrsnice okupilo nas se devet i krenuli smo prema jugu, u pravcu Vilinca.

U početku staza vodi šumom koja je označena kao minski sumnjivo područje pa se strogo držimo staze. Kako smo napredovali, snijeg je sve više zamjenjivao blatnjavu stazu, tako da je i kretanje postajalo sve zahtjevnije. Ubrzo smo izašli iz šume i otvorili su nam se vidici na prekrasan, snijegom prošaran krajolik središnjeg dijela sjeverne Čvrsnice, koji je rezerviran samo za planinare, jer se inače ne može vidjeti iz okolnih predjela. Ovdje se nalazi nekoliko čarobnih dolina u kojima je sve do zadnjeg rata bilo pastira i stoke na ljetnoj ispaši. U predjelu zvanom Gašparovina na 1550 nalaze se ostatci starih kamenih kućica, od kojih je jedna popravljena i može poslužiti kao sklonište. Tu su i dva vrela, ali do vode nismo mogli jer su bila zatrpana metrima snijega. Nakon ovoga dijela uslijedio je malo oštriji uspon, po velikom snijegu čija površina je bila raskvašena, tako da je bilo proklizavanja i iznenadnog propadanja koje može biti opasno, ali na sreću jedina posljedica koju smo imali je bio umor. Iako polu oblačno, ponekad i s prijetećim oblacima, vrijeme je bilo neočekivano ugodno, prvenstveno zato jer nije bilo gotovo nimalo vjetra. Na raskrižju za Vilinac i Hajdučka vrata srećemo još planinara koji su došli dan prije i sad se vraćaju. Nakon malo odmora i razgovora krećemo dalje i nakon 45 min dolazimo na Hajdučka vrata, pomalo začuđeni što nismo naišli na jezero „Crljenak“ koje se nalazi malo prije samih Hajdučkih vrata, ali kasnije smo shvatili da smo prošli njegovim rubom, a nismo ga prepoznali zbog ogromnog nanosa snijega koji je poravnao dolinu u kojoj se nalazi. Hodamo na 2000 m.n.v. i dolazimo do ruba planine i odjednom nam nestaje tla pod nogama, jer ispod nas je duboki kanjon „Diva Grabovica“ na čijem kraju vidimo rijeku Neretvu, a ispred nas, prkosno na rubu kanjona stoje Hajdučka vrata. Iako su tek nekoliko metara od nas nitko ne ide do vrata, već svi sjede i dive se. Neću ni pokušati opisati osjećaje, jer to se može doživjeti samo na licu mjesta. Odmor, ručak, prolazak kroz vrata i oko njih, slikanje i valja krenuti nazad. U povratku opet zastajemo kraj mjesta gdje treba biti jezero i bilježimo koordinate da možemo provjeriti da je tu stvarno jezero, što se kasnije pokazalo točnim. Niz strme snježne padine spuštamo se brže kližući se, poneko sjedeći neko stojeći, a bilo je i koturanja i smijeha, tako da su iza nas ostali čudni tragovi u snijegu. Inače vesela i razgovorljiva ekipa, u zadnjem dijelu staze polako je utihnula, jer umor je evidentan. Ipak 16 km hoda mokrim snijegom, učinilo je ovu turu prilično zahtjevnom. Stigavši do auta najviše nas je veselilo presvlačenje mokre obuće i odjeće. Kako se u ruksacima našlo još hrane, malo smo prezalogajili i onda se zaputili do najbližeg mjesta gdje se može popiti zasluženo pivo.

Tekst: Oliver Lončar

images/Hajducka vrata_1.JPG

images/Hajducka vrata_3.JPG

images/Hajducka vrata_4.JPG

images/Hajducka vrata_5.JPG

images/Hajducka vrata_6.JPG

images/Hajducka vrata_7.JPG

images/Hajducka vrata_8.JPG

images/Hajducka vrata_9.JPG

images/Hajducka vrata_88.JPG

images/Hajducka vrata_10.JPG

images/Hajducka vrata_11.JPG

images/Hajducka vrata_12.JPG

images/Hajducka vrata_13.JPG

images/Hajducka vrata_14.JPG

images/Hajducka vrata_15.JPG

images/Hajducka vrata_16.JPG

images/Hajducka vrata_17.JPG

images/Hajducka vrata_18.JPG

images/Hajducka vrata_19.JPG

images/Hajducka vrata_20.JPG

images/Hajducka vrata_21.JPG

images/Hajducka vrata_22.JPG

images/Hajducka vrata_23.JPG

images/Hajducka vrata_24.JPG

images/Hajducka vrata_25.JPG

images/Hajducka vrata_26.JPG

images/Hajducka vrata_27.JPG

images/Hajducka vrata_28.JPG

images/Hajducka vrata_29.JPG

images/Hajducka vrata_30.JPG

images/Hajducka vrata_31.JPG

images/Hajducka vrata_32.JPG

 

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300