Uspon na Lib, vrh Smiljevača (1.429 m/n/v).

images/Lib_20.jpgPlanina Lib spada u kategoriju srednje visokih planina ovoga područja. Smještena je jugoistočno od Tomislavgrada i najviši vrhovi su joj Svinjar (1.481 m) i Smiljevača (1.429m). Lib se završava visoravni imenom Kovačevac. Navodno je sama planina Lib imala dosta utjecaja u povijesti ovoga kraja, ne samo Tomislavgrada nego i šire. Po nekim spisima još u vrijeme prije Krista, utvrdu (Delminium) na Libu imali su najhrabrije ilirsko pleme Delmati, a u Ljetopisu popa Dukljanina i Kraljevstvu Hrvata, zabilježeno je da je na ovom području ispod planine Liba ili pak na samoj planini, održan Prvi svehrvatski sabor 753.god.

Planina je dosta krševita i ne baš bogata vodom, iako bude dosta snijega i oborina, a jedino područje iznad sela Kongora, bogato je izvorima. Poznata vrela su Kosovac i Klišac, koji stvaraju male potočiće, dok u ljetnim mjesecima obično presuše.

Ove nedjelje, nekoliko članova našeg društva odlučilo se na popeti na Smiljevaču (1.429), najviši vrh na zapadnom dijelu planine Lib. Oko 9:00h dolazimo do poznatog izletišta Studena u selu Crvenice pokraj Tomislavgrada. Tu parkiramo vozila, uzimamo stvari i lagano krećemo prema vrhu. Skoro cijelim putem staza ide uzbrdo, po travnatom i kamenitom terenu. Posebno je zanimljivo što se cijelim putem pruža pogled na sela u podnožju Liba, Duvanjsko polje, i snijegom okovane Vran i Čvrsnicu, a u jednom trenutku u daljini se nazirala i Čabulja. Nakon dva sata laganog hoda, dolazimo do vrha. Tu uzimamo predah, doručkujemo i uz ugodan razgovor vrijeme je brzo prolazilo. Kad smo pošli natrag, sreli smo prijatelje iz susjednog društva Orlova stina iz Tomislavgrada. Ostajemo malo s njima, nazdravljamo uz ramsku šljivu i nakon 20-ak minuta nastavljamo naš put prema nazad. Iako nismo žurili, brzo smo stigli do Studene. Stavljamo stvari u auta, uzimamo još po koji gutljaj vode i odlazimo kućama. 

Sve u svemu, jedan jako zanimljiv izlet i ugodno iskorištena nedjelja. 

Do slijedećeg puta, već u nedjelju 22.03. kad obilježavamo Svjetski dan voda, usponom na Oštrc i Ružički potok. Pridružite nam se, svi ste dobrodošli!

Tekst: Stipe Crnogorac

images/Lib_1.jpg

images/Lib_2.jpg

images/Lib_3.jpg

images/Lib_4.jpg

images/Lib_5.jpg

images/Lib_6.jpg

images/Lib_7.jpg

images/Lib_8.jpg

images/Lib_9.jpg

images/Lib_10.jpg

images/Lib_11.jpg

images/Lib_12.jpg

images/Lib_13.jpg

images/Lib_15.jpg

images/Lib_16.jpg

images/Lib_17.jpg

images/Lib_18.jpg

images/Lib_19.jpg

images/Lib_20.jpg

images/Lib_21.jpg

images/Lib_22.jpg

images/Lib_23.jpg

images/Lib_24.jpg

images/Lib_25.jpg

images/Lib_26.jpg

images/Lib_27.jpg

images/Lib_28.jpg

images/Lib_29.jpg

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300