Akcija spašavanja - Grude, 05.02.2012.

 

Pozivom načelnika civilne zaštite ŽZH primili smo poziv i obavijest da je jedna starica ostala odsječena na području sela Cere, općina Grude, oko 4,5 km udaljeno od magistralne ceste. Sa staricom izgubljen kontakt prije dva dana i uopće se ne zna njeno zdravstveno stanje. Zbog visokog snijega i nepristupačnosti rodbina i mještani nisu mogli doći na mjesto, te je kontaktirana ekipa HGSS stanice Posušje.

 

Pripadnici GSS su došli na poziv i prikupili podatke o lokaciji i konfiguraciji terena. Izlaskom su utvrđene poteškoće u orijentaciji jer se polako spuštala noć, te je duboki i mekan snijeg omogućavao kretanje samo na turno skijama. U tom kontekstu mještani i članovi rodbine koji su inzistirali da krenu sa pripadnicima GSS-a morali su ubrzo odustati.

Nakon 3,5h hoda po teškom terenu dolazimo do sela Cere i pronalazimo dotičnu kuću zatrpanu snježnim nanosima, otkopavanjem snijega zatičemo baku Kaju bez drva za ogrjev i sa zadnjim zalihama hrane. Ustanovljavamo da je Kaja slabog tjelesnog zdravlja ali vedrog duha. Na njezinu informaciju o lokaciji drva pristupili smo iskopavanju, osigurana su drva za duže razdoblje. Nakon čašice razgovora i ostavljanjem donesenih zaliha hrane, krećemo na povratak.

U akciji su učestvovali: Filip Bago, Branko Bago, Mario Čutura, Mario Bonić, Željko Markota, Šimun Soldo i Marinko Mihalj.

Zbog učestalih poziva s cijelog područja ŽZH, sutra nas čekaju nove aktivnosti.

 

 

U akciji su sudjelovali: Filip Bago, Branko Bago, Željko Markota, Mario Bonić, Šimun Soldo, Mario Čutura, Marinko Mihalj

 

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300