Reportaža: Brina, ljepota nadohvat ruke

U četvrtak 11. kolovoza dvojica planinara HPD-a Pločno starom stazom kroz Brinu su se uspeli do Tribistova nakon čega su se u Posušje vratili novom stazom, odnosno cestom koja je 90-tih godina prošlog stoljeća probijena prilikom izgradnje vodovoda.

Donosimo reportažu koja će riječju i slikom našim čitateljima pokušati približiti ljepote prirode koje nam se nalaze nadohvat ruke, a kojih često nismo ni svjesni.

Sunčan i umjereno vjetrovit dan moj prijatelj Miro i ja odlučili smo iskoristiti za planinarenje, a budući da smo obojica na raspolaganju imali tek pola dana odlučili smo se za Brinu.

Brina je tjesnac između dvaju brda, koja povezuje naselje Ričinu, koje se nalazi približno 1 km zapadno od Posušja, s Tribistovom, selom u sjevernom dijelu općine Posušje.

Kroz Brinu vode dvije staze – tz. „stara staza“ koja ide istočnom stranom Brine, a koja je probijena prilikom izgradnje starog vodovoda 60-tih godina prošlog stoljeća i tzv. „nova ili normalna staza“ koja ide zapadnom stranom Brine, a koja je zapravo makadamski put koji je probijen prilikom izgradnje novog vodovoda 90-tih godina prošlog stoljeća.

Stara staza ocijenjena je kao opasna i na planinarskom putokazu navodi se da planinari njome idu na vlastitu odgovornost dok je nova staza makadamski put, koji može predstavljati poteškoću tek za osobe sa slabom kondicijom.

Starom stazom prvi put sam prošao na Staru godinu 1998. godine, prije nego je staza bila osigurana fiksiranim čeličnim sajlama, i slično iskustvo ne bih želio ponoviti.

Danas, ta staza je na svim opasnim mjestima osigurana čeličnim sajlama, koje su pričvršćene za stijenu, i prolazak njome nije tehnički zahtijevan.

Ipak, unatoč sajlama korištenje te staze možemo ocijeniti opasnim jer više je mjesta na kojima jedna pogreška može značiti pad u kanjon s deset ili više metara visine.

Tu stazu ne bih preporučio osobama koje imaju problema s visinom, posebice ne onim osobama koje pate od težeg oblika akrofobije.

Osobama koje nemaju tih problema svakako bih preporučio uspon u Tribistovo starom stazom, jer ta staza ima sve elemente koje jedna planinarska staza treba imati – pruža lijepe poglede, ima dijelova na kojima izaziva navalu adrenalina, a ima i tehnički zahtjevnijih dijelova.

Duljina staze od Ričine do hidroakumulacijskog jezera Tribistovo iznosi približno 7 km, a isto toliko duga je i nova staza tako da uspon i silazak Brinom zahtijeva solidnu kondiciju.

Još jedna opaska.

Stara staza kroz Brinu markirana je i osigurana čeličnim sajlama zahvaljujući ponajviše entuzijazmu nekolicine članova HPD-a Pločno, koji nisu žalili truda ni vremena kako bi tu stazu uredili te na taj način svome gradu podarili turistički sadržaj na kojem nam mnogi mogu zavidjeti.

Osjetio sam se žalostan i posramljen nakon što sam vidio da je netko (poznajući naš mentalitet, vjerojatno neki naš sugrađanin) izvalio iz zemlje jedan putokaz te drugi putokaz uništio.

Nadam se da se junačina koji je to počinio ponosi svojim djelom.

Donosimo fotografije snimljene prilikom uspona starom stazom kao i fotografije snimljene prilikom povratka u Posušje novom stazom.

Nadam se da ću vam ovim fotografijama uspjeti približiti barem djelić ljepota Brine, a za potpun doživljaj Brinu ćete i sami morati posjetiti.

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300