Uspon na Mijoviju

Dvojica planinara, članova HPD Pločno, preduhitrili su snijeg i hladnoće koje meteorolozi najavljuju za sredinu tjedna te su ovaj vikend izveli uspon na Mijoviju, 1247 m visoki vrh planine Šibenik. Više o planini Šibenik kao i o usponu pročitajte iz pera jednog od sudionika ovog uspona.

 

Tekst i fotografije: Damir Čutura

 

U danima kada su naše planine prekrivene dubokim snijegom Vrgorsko gorje više je nego privlačna destinacija za hercegovačke planinare, tako da smo moj susjed Ilija i ja odlučili uspeti se na Mijoviju, 1247 metara visoki vrh planine Šibenik, što smo u nedjelju 29. siječnja i učinili.

Planina Šibenik, koja u cijelosti administrativno pripada Vrgorcu, pruža se paralelno s planinskim masivom Biokovo – Rilić, od kojeg ga dijeli zabiokovska zavala, sredinom koje se pruža Dalmatina.

Najviši vrh planine je Veliki Šibenik, koji se nalazi na 1314 m nadmorske visine, a drugi po visini, ali puno markantniji vrh, je Sv. Mihovil odnosno Mijovija, kako za zovu mještani vrgoračkog kraja, koji se nalazi na 1247 m nadmorske visine.

Mijovija je jedini vrh na planini Šibenik na kojeg vodi markirana, planinarska staza.

Staza koja vodi na Mijoviju počinje u selu Zavojane, u zaseoku Podastine, a zanimljivo je spomenuti da su Zavojane rodno mjesto slavnog alpinista Stipe Božića.

Staza, s brojnim podzidama i serpentinama, penje se uz liticu i izlazi na istočnu stranu grebena planine odakle markicije, uz sam rub klisure, vode prema vrhu.

Nakon dva sata hoda umjerenim tempom uspeli smo se na vrh.

Par riječi o stazi.

Budući da nisam imao GPS uređaj ne znam na kojoj se nadmorskoj visini nalazi početak staze, međutim, ako znamo da se crkva u Vrgorcu nalazi na 240 m nadmorske visine, siguran sam da se početak staze nalazi na maksimalno 300 m nadmorske visine.

Prema tome visinska razlika između vrha Mijovija i početka staze iznosi približno 950 m, što nije zanemariv uspon.

Cijelom svojom duljinom staza je zanimljiva i omogućuje lijepe vidike, a posebice je atraktivan grebenski dio staze koji vodi rubom klisure, visoke nekoliko stotina metara, koja se strmo obrušava u dolinu.

Na Mijoviji i na Matokitu svoje prve uspone izveo je i Stipe Božić.

Uz taj podatak i fotografije koje donosimo treba li bolja preporuka za uspon na Mijoviju?

Više slika na sljedećem linku u galeriji slika

http://www.posusje.net/index.php/galerija/category/35-mijovija

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300