Uspon na Bukovac jedan od najljepših vrhova Biokova

Jučerašnji sunčan dan posuški planinari Ilija i Damir Čutura iskoristili su za uspon na biokovski vrh Bukovac. U tekstu kojeg objavljujemo pročitajte kakve dojmove naši planinari donose s „kraljice dalmatinskih planina“, kako planinari od milja zovu Biokovo.

 

 

Biokovo je planinski masiv koji dijeli Jadran, preciznije Makarsku rivijeru, od Dalmatinske zagore.

Zbog svoje geomorfologije, te zbog biološke raznolikosti, Biokovo je 1981. godine proglašeno Parkom prirode a zbog svojih ljepota atraktivna je destinacija za planinare, čemu pridonosi i činjenica da postoji veliki broj markiranih, planinarskih staza koje vode na biokovske vrhove.

Na web stranici HPD Imotski detaljno je opisano devet planinarskih staza koje vode na biokovske vrhove sa zagorske strane, a postoji i više staza s južne strane o kojima ne znam baš mnogo.

Prije jučerašnjeg uspona na Bukovac već sam se, stazama sa sjeverne strane,  uspeo na Sv. Juru te na Sv. Iliju (najviši i drugi po visini biokovski vrh), i moram priznati da me ti usponi nisu oduševili.

Staze su teške a za uzvrat ne nude tako lijepe poglede kako sam se nadao prije uspona.

Zbog toga je uspon na Bukovac nadmašio sva moja očekivanja.

Premda uspon na Bukovac zahtijeva solidnu fizičku kondiciju na ovom usponu ni približno ne stradaju zglobovi kao pri usponu na Sv. Juru i Sv. Iliju; uz to što je lakša staza za Bukovac je i mnogo ljepša od staza za Sv. Juru i Sv. Iliju, a vidici koji se pružaju s Bukovca su nenadmašni.

Inače, staza za Bukovac počinje u Gornjim Brelima, na 310 m n/v, a vrh se nalazi na 1290 m n/v, odnosno, visinska razlika između početne i krajnje točke ove staze iznosi 980 m.

Uz brojne prirodne ljepote, u kojima planinar može uživati tijekom uspona ovom stazom, potrebno je istaknuti da staza prolazi tik uz Crkvu Gospe od zdravlja, koja je zaštićeni spomenik kulture iz 18 stoljeća, a u blizini staze se nalazi i prelijepa Crkva sv. Nikole.

Sa staze se pruža odličan pogled na vojni kompleks, u sklopu kojeg se nalazi objekt specijalne namjene KUK – 0 (tuneli i objekti ukopani u Biokovo, koji su bili namijenjeni za pružanje zaštite i smještaja članovima vlade SFRJ u slučaju nuklearnog rata).

Zbog svega navedenoga smatram da uspon na Bukovac vrijedi svake kapi prolivenoga znoja, te svim planinarima od srca preporučam ovu stazu.

Više slika u galeriji slika na sljedećem linku:

http://www.hpd-plocno.com/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=43:uspon-na-bukovac-biokovo&Itemid=10

Tekst i fotografije: Damir Čutura

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300