Projekt LAG-a "BiČ" : Šetnica kroz Brinu

 


 

 

Otpočela je realizacija projekta kojeg je Hrvatsko planinarsko društvo Pločno osmislilo i predložilo španjolskoj grupaciji Aprodel te ga ona prihvatila i kojeg će u sklopu Lokalne akcijske grupe BiČ (Blidinje i Čvrsnica) ostvariti na zamišljenoj lokaciji.

Projekt se sastoji u povezivanju dva izuzetno atraktivna i prekrasna turistička mikro lokaliteta, jednoga povjesnog i umjetničkog na Ričini: Stari most i stećci iz 15 stoljeća, i na drugoj strani prirodnoga, legendarne Šimića pećine u Vučipolju. Razdaljina između ove dvije destinacije je zamišljenom stazom oko 8,5 kilometara, a njena avanturistička nota je izuzetno izražena.

 

 

 

Stećci ( bilizi ) na Ričini iz 15 stoljeća

 

Naime, na samome početku kod stećaka i Staroga mosta na Ričini će se postaviti dvojezična tabla ( hrvatski i engleski) sa opisom lokacije i izgledom buduće turističke staze. Sama staza će se obilježiti standardnim planinarskim markacijama, a u Brini na lokalitetu Sklopi staza će se razdvajati na dvije: jednu avanturističku i opasniju, starom stazom kroz male tunele, a druga će nastavljati novo probijenom trasom za novi vodovod. Nakon nekih 1,5 kilometar izuzetno opasne i adrenalinske stare staze, obje će se opet spojiti na novoj u jednu. Ovaj opasni dio stare staze će biti primjereno osiguran alpinističkim sajlama, koje će služiti i kao rukohvati na opasnim predjelima i kao osiguranje sa mogućnošću ukopčavanja karabinjera. Po zatečenom stanju na djelu stare staze radova će biti mnogo, od samog prosijecanja jer je totalno zarasla, pa do podaziđivanja staze , postavljanja sajli…No uopće nema dvojbe o njenoj izazovnosti i ljepoti pogleda koji ona pruža na korito Brine, koje se u svoj svojoj punini i ljepoti može vidjeti samo sa ovih pozicija. Predviđeno je i postavljanje nekoliko klupa za odmaranje, tabli sa oznakama lokaliteta i objašnjenjima..

 

 

Stara staza kroz Brinu je potpuno zarasla

 

 

Po izlasku iz Brine markacije će ići do jezera Tribistovo, te pored njega sve do ishodišta na Šimića Pećini. Kod Šimića pećine predviđeno je čišćenje i uređenje samog ulaza i također postavljanje dvojezične table o pećini i stazi koja vodi do nje, kao i klupe i stola za počinak njenim posjetiteljima.

Naša je vizija da ovo postane jedno od najposjećenijih staza za rekreativca, turiste, planinare i sve ljubitelje prirode, jer kanjon Brine je unatoč svim devastacijama i dalje prekrasan i izazovan

Nadamo se da ćemo sa ostvarivanjem ovog projekta biti uspješni i vremenski i tehnički, te da će već u mjesecu studenom biti spremna za prve posjete.

 

 

 

 

Ručno iskopani tuneli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I šišmiši mogu biti zaljubljeni

 

 

 

Korito Brine

 

 

 

Most za stari vodovod

 

 

 

 

 

 

Završetak šetnice, Šimića pećina u Vučipolju

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300