Zdravlje

Bolesti koje prenose krpelji

Počela je sezona krpelja! Dolaskom toplijih mjeseci, veliki broj ljudi nastoji što veći dio vremena provoditi na otvorenom, osobito u prirodi. Iako boravak u prirodi donosi obilje blagodati i užitaka, u njoj vrebaju i neke opasnosti. Jedna od njih su krpelji jer oni svojim ugrizom na ljude mogu prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti.

Opširnije...

Mršavite u planinama

 

Velika visina pomaže pretilim osobama izgubiti na težini i zadržati novostečenu kilažu, pokazuje njemačko istraživanje objavljeno on line u specijaliziranom časopisu Obesity.

Opširnije...

Brzina vjetra i osjet hladnoće

Osjet hladnoće (engleski naziv: windchill) jest procijenjena temperatura što ju osjeća naša koža izložena vjetru pri određenim temperaturama zraka; dakle, stupanj tog fenomena ovisi o temperaturi zraka i brzini vjetra.

Opširnije...

Opekline

Opekline su ozljede izazvane visokom temperaturom koja djeluje na kožu i dublje dijelove tkiva. Uzrok im mogu biti vrele tekućine, plamen, užareni kruti predmeti i pregrijani plinovi. Slične promjene mogu izazvati jako niske temperature (smrzotine), kemikalije, električna energija, razna zračenja, uključujući i sunčane zrake.

Opširnije...

Sunčanica i toplinski udar

Ukoliko nesmotreno izlažete glavu utjecaju sunca, temperatura u vašoj lubanji će se povećati. Tijelo će pokušati rashladiti mozak na način da se što više hladne krvi uputi u glavu. Posljedica ovoga je da se žilice u mozgu prošire i mozak jednostavno natekne od relativno naglog povećanja volumena.

Opširnije...

Voda u tijelu - dehidracija

Ljudsko tijelo sastoji se od oko 70% vode, ( 90% krvi i 85% mozga je voda, čak i kosti sadrže 30% vode). Voda je glavni pokretač izmjene tvari u organizmu koja se obavlja kolanjem krvi od srca do pluća i bubrega.

Opširnije...

Ozljede hladnoćom - promrzline

Ova vrsta povreda je rjeđa od povreda izazvanih visokom temperaturom. Osim niske temperature važni su i drugi faktori za nastanak promrzlina i općeg smrzavanja kao što su vlaga, vjetar, nedostatak odjeće i obuće, glad, umor, iscrpljenost, alkoholizirano stanje i sl. Određene izvanredne situacije, kao sto su nesreće pri alpinističkim ekspedicijama, pogoduju nastanku promrzlina.

Opširnije...

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300