Pohvala od federalne uprave civilne zaštite

Na međunarodni dan civilne zaštite 01. 03. 2009. u Sarajevu je dodjeljena pohvala društvu za spašavanje unesrećenih na području Blidinja. Pohvalu je svečano primio predsjednik društva Branko Bago.

 

 

 

Tek osnovana GSS na Blidinju već imala prvu akciju spašavanja

Tekst: DANIJEL IVANKOVIĆ
Foto: JAKOV LOVRIĆ I GSS BLIDINJE

BLIDINJE / POSUŠJE – U organizaciji Planinarskog društva „Malatka“ iz Kaštela ove je nedjelje na Blidinju upriličeno tradicionalno kampiranje planinara iz Herceg-Bosne, te Republike Hrvatske, a domaćini istoga bili su dakako članovi PD „Pločno“ iz Posušja, koji nose ime po najvišem vrhu Čvrsnice.

„Naše Planinarsko društvo je utemeljeno 2003. godine, a kampiranje na Blidinju održavamo od 2000-te godine i organiziramo uvijek sredinom sedmog mjeseca kao spomen na Ivicu Plazonića koji je 1999. godine smrtno stradao pri usponu na Čvrsnicu. Došao je negdje na pola puta i onda se nažalost dogodilo to što se dogodilo. Bio je član PD Malatka, pa stoga oni i organiziraju ovo kampiranje“ – kazao je u izjavi za ABCportal.info Branko Bago, predsjednik PD „Pločno“.

U početku je ovo društvo brojalo petnaestak članova, dok danas doseže brojku od kojih 190 članova.

„Sveukupno nas je 190, a s plaćenom članarinom za ovu godinu 53. Imamo 14-15 članova iz Širokog Brijega, trojicu iz Gruda, četvoricu iz Ljubuškog, jednog iz Čitluka, trojicu iz Imotskog…“ – nabraja Branko Bago.

Na spomenutom kampiranju boravilo je oko 500 planinara iz svih dijelova Hrvatske, te Herceg-Bosne, a nedavno je u sklopu HPD „Pločno“ utemeljena i Gorska služba spašavanja (GSS) koja je neočekivano već u subotu imala prvu akciju, na svu sreću sa sretnim ishodom.

„Članovi koji su primljeni u GSS imali su već i određene obuke, a u subotu i prvu akciju spašavanja. Već smo bili pod svojim šatorima kada je oko 19 sati dotrčala jedna Splićanka i obavijestila nas da joj je kolega zaglavio visoko na stijeni. Pokušao je valjda pronaći prečac, nije se koristio obilježenim planinarskim rutama, te se spuštajući niz stijenu zaglavio, a potom i dehidrirao“ – opisuje Bago ovaj događaj.

Tamo su se zaputili upravo Bago, jedan mu kolega iz Posušja, te još trojica Splićana.

„Čovjek je strašno paničio, a što je i razumljivo u takvim situacijama. Na svu sreću imao je signal za mobitel, pa nam se tako javio, ali nije znao što govori. Nas dvojica iz Posušja smo morali ići dobrih stotinjak metara uz stijenu prema njemu. Kada smo došli dali smo mu vode, no u tom se dogodila nova nevolja, jer je jedan od trojice Splićana koji su s nama došli zaglavio na stijeni ispod nas. Ipak smo ostali prisebni, smireni i na kraju se sretno izvukli uz pomoć konopa. Već se bilo i smračilo, no hvala Bogu uspješno smo obavili akciju spašavanja“ – detaljno je Bago za ABCportal.info prokomentirao ovaj događaj.

Kaže kako kroz pet godina postojanja među članovima PD „Pločno“ nije bilo nesretnih slučajeva, pa čak ni nekih većih lomova, a isto tako ističe kako na prostoru Hercegovine Čvrsnica ipak nije najnezgodnija za planinarsko osvajanje.

„Prenj je iskreno najvarljiviji, jer vas svojom ljepotom jednostavno vuče u unutrašnjost“ – naglašava Bago.

Članovi HPD „Pločno“ prošle godine su osvojili i Mount Blanc, (vidi zadnju sliku) najviši europski vrh, a u rujnu ove godine se spremaju na najveći dosadašnji pothvat!

„Idemo i na osvajanje najvišeg afričkog vrha Kilmandžara“ – poručio je za kraj Branko Bago.

 

Arhiva

Kategorije