Položen kamen temeljac za planinarski dom

Nakon pet godina mukotrpnog posla oko prikupljanja svih potrebnih dozvola, suglasnosti, ugovora,  izrade projektne dokumentacije za idejni i glavni projekt te konačnog dobivanja građevinske dozvole, dana 13. kolovoza 2010. položen je kamen temeljac za planinarski dom u Masnoj Luci.

Ovom povijesnom činu prethodili su i određeni građevinski radovi, organizacija same proslave i poziv uzvanicima. Svečanost u Masnoj Luci bila je prelijepa. Takvoj atmosferi pridonijeli su i sami uzvanici, kojih se okupilo preko stotinu. Među njima bi istaknuli:

fra Petar Krasić, kapelan u Masnoj Luci koji je i blagoslovio kamen temeljac

fra Milan Lončar, posuški župnik koji je pomagao fra Petru u blagoslovu

Ivica Udovičić, savjetnik za zaštitu prirode u Federaciji BiH, pomoćnik ministar Dr. Nevenka Hercega

Mirko Matijević, predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne

Dražen Pažin, bivši predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne

Dr. Zvonimir Marić, predsjednik Zavičajnog društva Posušana u Zagrebu

dopisništvo HTV-a Zagreb na čelu sa gospođom Žanom Mrkonjić

Uzvanika je bilo preko stotinu i atmosfera je bila izuzetno svečana

Na samom početku svečanosti u ime domaćina prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Pločno, Branko Bago. Predsjednik društva se zahvalio svima ljudima, institucijama i tvrtkama koji su na bilo koji način pomogli u dosadašnjim poslovima koji su prethodili početku izgradnje planinarskog doma.

Čin blagoslova kamena temeljca

Predsjednik je također ukratko iznio osnovne podatke o budućem domu te planove oko izgradnje i korištenja. Nakon toga je gospodin Udovičić položio kamen temeljac koji je blagoslovio fra Petar, te su se i oni obratili nazočnima prigodnim riječima i dali punu podršku izgradnji ovog objekta. Jedan kamen je položen u temelje, a drugi (identičan prvome) koji je također blagoslovljen biti će ugrađen u kamenu oblogu kojom će se obložiti ovaj planinarski dom.

Nakon čina polaganja uzvanike je čekao planinarski grah (koji je pokupio sve pohvale), a žeđ se gasila točenim Ožujskim pivom, vinom Žilavkom pa čak i vodom. Uz dobru hranu i lagane note posuške klape “Grga” slavlje je se nastavilo do sedam sati na večer.

Iako su vremenske prognoze za ovaj dan bile prijeteće, na kraju nas je poslužilo i lijepo vrijeme te je sve proteklo u najboljem redu.

Na samom kamenu koji je položen zapisano je:

“Ljeta gospodnjeg 2010-og, na dan 13. kolovoza položen je kamen temeljac za ovaj dom. Uz božji blagoslov i želju planinara otpoče njegova izgradnja. HPD Pločno”.

Predsjednik PS Herceg-Bosne  Mirko Matijević i predsjednik HPD-a “Pločno” Branko Bago,

kod položenog kamena temeljca

Nadamo se da će sva ova naša nadanja i želje koje smo taj dan iskazali za izgradnju doma biti i uslišene i provedene u djela. Naši dosadašnji rezultati nam daju za pravo da vjerujemo u to.

 

Izgled budućeg planinarskog doma

 

Fotke sa svečanosti:

 

Arhiva

Kategorije