Akcija spašavanja – Blidinje, 09.02.2012

 

Na poziv civilne zaštite općine Posušje jutros u 9:30 sati dobili smo dojavu da je jedna obitelj iz Dubrovnika već 7 dana blokirana u svojoj vikendici na Blidinju, točnije na lokalitetu Gornji Badnji i da im hitno treba pomoć. Kako smo saznali radi se o 3 osobe od koji su dvije sa ozbiljnim zdravstvenim  problemima, te da su im ponestale zalihe neophodnih lijekova a i zalihe hrane su im pri samom kraju. Čim smo primili poziv odmah smo krenuli u akciju. Budući da naša stanica raspolaže samo sa minimalnom opremom (većinom osobnom), a za ovakvu operaciju su nam bile neophodne motorne saonice – skuteri.

Stožer civilne zaštite općine Posušje nam je osigurao dva skutera, a još jedan nam je ustupljen iz Širokog Brijega kojeg je koristio naš član Branko Bago i dan ranije u akciji u Crnim Lokvama te se tokom noći po jakom nevremenu dovezao s njim u Posušje da bi nam bio na raspolaganju za ovu akciju. Načelnik HGSS-a – stanice Posušje  Filip Bago odmah je odredio tim koji će krenuti u akciju i to što je moguće prije i već oko 10:00 počela je akcija.

 

Pakiranje lijekova i namjernica

Prikupili smo skutere te smo ih napunili gorivom i uzeli  lijekove i hranu  te krenuli prema Rakitnu gdje nas je čekao i četvrti član ekipe. U Rakitnu smo nadopunili tankove i uzeli  još 30 litara goriva rezerve i krenuli prema Blidinju. Već kod Konjskog vidjeli smo da neće biti lako, jer su na cesti koja vodi prema Blidinju bili ogromni smetovi pa je prelazak skuterima tim putem bio veoma rizičan, te smo se odlučili krenuti starom cestom preko Lukavaca. Već nakon prvog kilometra počeli su problemi jer je snijeg bio mekan i dubok oko 2 metra. Na takvom snijegu  skuteri su gotovo beskorisni jer propadaju i ukopaju se u snijeg a pogotovo iz razloga jer smo vozili oko 50 kg opreme na svakom od njih.

Nakon 3 sata čupanja i ogromnog fizičkog napora konstatirali smo da tim putem ne možemo dalje pa smo odlučili da se vratimo do Konjskog i da ipak pokušamo cestom. I tu je bilo problema, jer je velik nagib i skuteri jednostavno klize prema provaliji pa smo po dvojica prevozili jedan po jedan skuter tako što smo sišli s njega i držali ga rukama i polako prevozili preko najopasnijih dijelova. Nekako smo se probili do Križa i tu su nas dočekali još veći smetovi koji su skroz zatrpali cestu i jaka mećava tako da je nagib bio još veći i preopasan da bi se i tako prevozili skuteri. Uzeli smo lopate i polako lopatama napravili koliko toliko  nekakvu trasu da možemo prevesti skutere po toj strmini.

Nakon sat i pol  vremena prošli smo i taj dio i činilo se da smo se uspjeli probiti jer smo po našem mišljenju prošli najopasniji dio puta ali prevarili smo se. Naime gotovo istodobno su nam se pokvarila dva skutera. Pošto je već je počeo padati mrak a temperatura se spustila ispod -15 °C, uz jak vjetar i mećavu vidljivost je bila vrlo mala a i mi smo već bili dobrano umorni, pokušavali smo sve ne bi li ih nekako osposobili za daljnji put ali nismo uspjeli.  Odmah smo odlučili da Branko i Filip Bago nastave dalje a ja (Mario Bonić) i Vinko Romić da pokušamo popraviti skutere a ako ne uspijemo da krenemo nazad. Prebacili smo stvari i oni su krenuli dalje a mi smo nakon 15 minuta smrzavanja i bezuspješnog pokušaja popravke ipak s jednim polu ispravnim krenuli nazad. Nakon dva i pol sata ja i Vinko smo ipak uspjeli stići do Rakitna a gotovo istodobno Branko i Filip su po jakoj mećavi i gotovo nikakvoj vidljivosti nakon gotovo 8 sati probijanja ipak uspjeli doći na odredište i predati lijekove i hranu već vidno uspaničenoj obitelji. O njihovoj sreći što su ih ugledali suvišno je i pisati. Branko i Filip su tu i prenoćili te su  sutradan ujutro otišli od njih do  Fra Petra Krasića i dostavili im još nekih namirnica i krenuli su natrag prema Posušju. Pošto je cijelu noć bila jaka mećava i stvorila nove nanose oni su imali velikih poteškoća i sa povratkom tako da je njihov povratak trajao gotovo cijeli dan i tek oko 5 sati su došli na par stotina metara iznad Rakitna i opet je zakazala tehnika, pokvario se još jedan skuter. Sva sreća da se to desilo na mjestu na kojem je bio pročišćen put pa su zvali u pomoć terensko vozilo i prikolicu i tako su nekako došli do Posušja oko 21:00 sati vidno iscrpljeni ali prezadovoljni što je akcija uspjela.

{youtube width=”280″ height=”200″}GbDZtm9pJSo{/youtube}

U akciji su sudjelovali Filip Bago, Branko Bago, Mario Bonić i Vinko Romić.

 

 

Arhiva

Kategorije