Izvještaj s vježbe “Potraga Prenj 2012”
images/ruiste_potraga8.jpg

images/ruiste_potraga8.jpgNa obroncima planine Prenj, na lokalitetu Ruište, održana je velika međunarodna vježba GSS-a pod nazivom „Potraga Prenj 2012“ u organizaciji GSS BiH u formiranju.Vježba je predstavljala simulaciju potrage za nestalim zrakoplovom kroz koju su mnogobrojni sudionici vježbe demonstrirali vještine organizacije potrage i spašavanja koristeći suvremene metode digitalne kartografije, statistike, podataka s baznih stanica mobilnih operatera, civilnih i vojnih radara, angažman potražnih timova s potražnim psima, ljudskim i ostalim resursima. Na vježbi je sudjelovalo 15 spasilačkih službi iz BiH te spasilačke službe država iz okruženja: Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U zapovjednom vozilu i šatoru se prezentirala organizacija potrage i digitalna kartografija a zatim su uslijedile aktivnosti na terenu gdje je stotinjak spašavatelja sudjelovalo u potrazi, medicinskom zbrinjavaju, te transportu unesrećenih osoba. Transport se odvijao po strmom i teškom terenu uz stalno padanje kiše i susnježice ali su spašavatelji uspješno obavili zadaću. Korištene su metode štafetnih spuštanja, gelendera i tirolske prečnice.

Mnogobrojni gosti, posjetitelji i mediji izrazili su zadovoljstvo viđenim i samu vježbu ocijenili kao vrlo uspješnu. Spomenuti treba da je u scenario vježbe bilo uključeno i 10 pasa koji su prošli vježbe potražnih pasa, odnosno timova. Osim spomenutih u vježbi su sudjelovale spasilačke službe iz: Livna, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Mostara (ISS i HGSS), Jablanice, Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Uskoplja, Zavidovića, Srebrenika, Sarajeva, Foče, Brčko-distrikta, te Specijalna Policija FMUP i Dom Zdravlja Mostar (ukupno 151 spašavatelj).

Crveni križ grada Mostara dao je značajan doprinos logističkoj potpori vježbe u vidu hrane, šatora i prateće opreme. Vrijedno je spomenuti da su vježbu pratili istaknuti gosti, predstavnici Ministarstva sigurnosti, federalne uprave CZ, načelnici općina Jablanica i Posušje, predstavnici Federalne uprave civilnog zrakoplovstva, zatim Doma Zdravlja Mostar, HT Eronet-a, Crvenog Križa i Civilne zaštite ZE-DO županije.

images/ruiste_potraga1.jpg

images/ruiste_potraga2.jpg

images/ruiste_potraga3.jpg

images/ruiste_potraga4.jpg

images/ruiste_potraga6.jpg

images/ruiste_potraga7.jpg

images/ruiste_potraga8.jpg

images/ruiste_potraga9.jpg

images/ruiste_potraga10.jpg

images/ruiste_potraga11.jpg

images/ruiste_potraga12.jpg

images/ruiste_potraga13.jpg

images/ruiste_potraga14.jpg

images/ruiste_potraga15.jpg

images/ruiste_potraga16.jpg

images/ruiste_potraga17.jpg

images/ruiste_potraga18.jpg

images/ruiste_potraga19.jpg

images/ruiste_potraga20.jpg

images/ruiste_potraga21.jpg

images/ruiste_potraga22.jpg

images/ruiste_potraga23.jpg

images/ruiste_potraga24.jpg

HGSS.ba

Arhiva

Kategorije