Uspon na Pločno i Vran sa kolegama iz HPD MIV Varaždin
images/Varazdinci_17.JPG

images/Varazdinci_17.JPGProšlog vikenda u našem kraju su boravili planinari iz 5 planinarskih društava u organizaciji HPD MIV iz Varaždina. Mi, kao njihovi domaćini, smo se trudili da im boravak bude što ugodniji i da ih upoznamo sa ljepotama i znamenitostima PP Blidinje. Tako smo u dva dana ispenjali Pločno i Vran te su još obišli Masnu Luku, nekropolu stećaka i  grob Dive Grabovčeve na Keđžari.

Kakvi su njihovi dojmovi i kako su se proveli pročitajte u njihovi izvješću ispod:

 48 planinara iz 5 planinarskih društava krenulo je u petak u ponoć, put PP Blidinje sa zaustavljanjem u Zagrebu gdje nas je čekalo 5 planinara iz Zagreba i jedna planinarka iz Slovenije. Prvi dan bio je isključivo turistički gdje smo posjetili kraljevski grad Jajce te veliko i malo Plivsko jezero,te Mlinice. Zatim smo preko Donjeg Vakufa , Bugojna, Uskoplja, došli do Ramskog jezera i obišli Franjevački samostan na poluotoku Šćitu,a potom grad Jablanicu, gdje smo obišli muzej revolucije iz II.svjetskog rata kao i porušeni most na rijeci Neretvi.

Smještaj je bio u PP „Blidinje“, u prekrasnom motelu „Hajdučke vrleti“ na visini od 1.184 m, gdje smo obilježili rođendan jednog člana HPD“Miv“-a iz Varaždina uz tortu domaćina motela.
Nakon dobrog odmora i prospavane noći uz domaće vodiče iz prijateljskog HPD „Pločno“ Posušje, u 7 h krenuli smo put Čvrsnice koji počinje u predjelu Masna Luka.Ovu prekrasnu planinu osvojilo je 39 planinara koji su se popeli na 2.228 mnv i u 10.satnom usponu i silasku savladali oko 1000 m nadmorske visine. Umorni vraćamo se u motel, gdje nas ljubazno osoblje motela dočekuje toplom večerom. Vran planinu, tj. vrh Veliki Vran s 2.074 mnv ispenjali smo treći dan. U 6.30 h uz domaće vodiče, na vrh je stiglo 18 planinara. Poslije kratkog odmora na vrhu, kružnom stazom vratili smo se u motel „Hajdučke vrleti“. Visinsku razliku od 800 m i 7,5 km ukupnog hoda savladali smo za 5h hoda.
Planinari koji nisu osvajali vrhove uživali su u prirodnim ljepotama parka prirode „Blidinje“, a svi zajedno posjetili smo nekropolu sa 150 stećaka kao i svetište te grob Dive Grabovčeve na predjelu Keđžara.

Povratak kući bio je u 12,15, drugim putem, preko Tomislavgrada ,Kupresa uz kraće zadržavanje.Stajanje u Turbama podno Vlašića te nezaobilazne ćevape na Plavim vodama u Travniku. Uz obale rijeke Bosne, put Zenice , Doboja, do Slavonskog Broda u Varaždin smo stigli u noći 01.15 h  

Izvještaj sastavili:
Jadranka Čoklica i Sekulić Srećko vodiči društvenih izleta HPS-a

Uspon na Pločno

images/Varazdinci_2.JPG

images/Varazdinci_3.JPG

images/Varazdinci_4.JPG

images/Varazdinci_5.JPG

images/Varazdinci_6.JPG

images/Varazdinci_7.JPG

images/Varazdinci_8.JPG

images/Varazdinci_9.JPG

images/Varazdinci_10.JPG

images/Varazdinci_11.JPG

images/Varazdinci_12.JPG

images/Varazdinci_13.JPG

images/Varazdinci_14.JPG

images/Varazdinci_15.JPG

images/Varazdinci_16.JPG

images/Varazdinci_17.JPG

images/Varazdinci_19.JPG

images/Varazdinci_20.JPG

images/Varazdinci_21.JPG

images/Varazdinci_22.JPG

Uspon na Vran

images/Varazdinci_23.JPG

images/Varazdinci_24.JPG

images/Varazdinci_25.JPG

images/Varazdinci_26.JPG

images/Varazdinci_27.JPG

images/Varazdinci_28.JPG

images/Varazdinci_29.JPG

images/Varazdinci_30.JPG

images/Varazdinci_31.JPG

images/Varazdinci_32.JPG

images/Varazdinci_33.JPG

images/Varazdinci_34.JPG

images/Varazdinci_35.JPG

images/Varazdinci_36.JPG

images/Varazdinci_37.JPG

images/Varazdinci_38.JPG

images/Varazdinci_39.JPG

images/Varazdinci_40.JPG

images/Varazdinci_41.JPG

 

Arhiva

Kategorije