4 člana HGSS Posušje stekli zvanje spašavatelja
images/Gss_znacke_6.jpg

images/Gss_znacke_6.jpgU ugodnom ambijentu skijališta na Blidinju ovog vikenda (28. i 29.3.2015). u organizaciji GSSuBiH održan je ispit za zvanje spašavatelja. Ispitu su pristupila ukupno 22 kandidata a iz naše stanice 4 i pred ispitnom komisijom iz BiH i iz Hrvatske pokazali svoje znanje iz 12 različitih kategorija.

Nakon uspješno završenih ljetnog i zimskog tečaja te tečaja prve pomoći, a potom dvogodišnjeg stažiranja u kojem su aktivno sudjelovali u aktivnostima svoje stanice, spašavatelji pripravnici su stekli uvjete za polaganje. 

Naime, polaganje ispita za stjecanje licence spašavatelja GSSuBiH, važan je događaj za svakog gorskog spašavatelja,koji ovim potvrđuje svoju zrelost i spremnost,te potpuno vladanje tehnikama i znanjem iz potraga i spašavanja na teško dostupnim mjestima,kako u ljetnim,tako i u zimskim uvjetima.

Vožnja akje-čamca za spašavanje na ski stazi, orijentacija u terenu pomoću karte i busole, pristup unesrećenom, pregled i medicinsko zbrinjavanje u izvanbolničkim uvjetima, geografski sustavi i rad sa GPS uređajima za kretanje u terenu, izrada improviziranih nosiljki i vlaka za zimske i ljetne transporte unesrećenih, sistemi za podizanje i spuštanje unesrećenih sa prelascima pod opterećenjem, navezivanje brdske nosiljke Mariner, navezivanje akje-čamca za transport u brdskim terenima, poznavanje čvorologije, izrada sidrišta u ljetnim i zimskim uvjetima, metode traženja na lavini, kao i završni pismeni test sa nizom pitanja koja obuhvataju najrazličitije spasilačke teme, bile su predmetom ovog zahtjevnog ispita koji se odvijao puna dva dana vikenda na Blidinju.

Iz naše satnice, HGSS Posusje, ispitu su pristupila 4 naša člana,te su svi uspješno položili ispit čime je naša stanica bogatija za još 4 spašavatelja sa značkom!

Stečenu licencu su spašavatelji dužni obnavljati redovno, jedanput godišnje – kroz vježbe GSSuBiH i svoje stanične aktivnosti čime će održavati svoju spasilačku rutinu i nadograđivati stečena znanja i vještine u skladu sa stalnim promjenama i inovacijama koje se događaju u svijetu spašavanja. 

images/Gss_znacke_5.jpg

images/Gss_znacke_6.jpg

images/Gss_znacke_1.jpg

images/Gss_znacke_2.jpg

images/Gss_znacke_3.jpg

images/Gss_znacke_4.jpg

 

Arhiva

Kategorije